Bagolyhobby
Tanácsok,hobbik. Mától ez a honlapcím érvényes:bagolyhobby.iwk.hu

MENÜ

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • 2 személynek:
  • 4 db TV- paprika
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chilipaprika
  • 1 db tojás
  • 4 db nagyobb újkrumpli
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • bazsalikom
  • őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • olívaolaj
  • 1 pohárnyi rizs
  • A szószhoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • zellerlevél
  • bazsalikomlevél
  • cukor
  • őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • 1 db húsleveskocka
  • vörösbor
  • liszt
  • tejföl

Elkészítés:

A rizst beáztatom reggel, majd délben félig megfőzöm. A paprikák sapkáját levágom, a csumát eltávolítom. A krumplikat megkapirgálom, kockára vágom. A paradicsomot rövid időre forró vízbe dobom, lehúzom a héját. A hagymákat, paradicsomot, zöldeket aprítom.

Egy lábasban kevés olívaolajon a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, együtt dinsztelem. Átteszem egy keverőtálba, beleütöm a tojást, az aprított paprikasapkákat, a petrezselyem és zellerlevelet, a főtt rizst, fűszerezem, összekeverem. Megtöltöm a paprikákat.

A krumplit sós vízben előfőzöm.

A szószhoz egy lábasban megdinsztelem a hagymákat, rádobom a darabolt zellerleveleket, bazsalikomot, aprított paradicsomot, chilipaprikát, ráöntöm a krumpli főzőlevét, fűszerezem.

A paprikákat beteszem a lábasba, s lassú tűzön főzöm. Amikor kész, kiveszem a paprikákat. A szószt botmixerrel pépesítem. A lábasba visszateszem a paprikákat, a krumplikat, ráöntöm a szószt, vörösbort, szórok rá kevés lisztet, összekeverem és összeforralom.

Tálaláskor a tányérra helyezek két paprikát, néhány krumplit, öntök hozzá paradicsomszószt, a paprikára teszek egy kanál tejfölt.

 

 

Hortobágyi Palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb                                                      
  • 1 nagy fej hagyma
  • pirospaprika
  • majoranna
  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl tej+szódavíz
  • tejföl
  •                                                                             

Elkészítés:

A csirkecombokról lehúzom a bőrt és megfőzöm őket paprikáscsirkének. Kicsit tovább főzöm, hogy könnyen leváljon a hús a csontról és kicsit bővebb lével. Ha khűlt, ledarálom húsdarálón, a levét külön tálba rakom.
Sütök kb. 20 db sós palacsintát, és a ledarált hússal megtöltöm őket. A külön rakott lébe belekeverek ízlés szerint tejfölt és 1 teáskanál lisztet. Az egészet felforralom.
A palacsintákat tálra helyezem, sütőben vagy mikróban átmelegítem, és tálaláskor a tejfölös lével megöntözöm (elötte nem lehet, mert beszívja a palacsintatészta a levet).

Tenger Gyümölcsei


Káposzta garnélarákkal, zöldpaprikával


1,20 kg kínai káposzta,
1 db zöldpaprika, 2 evők. szárított garnélarák,
2 evők. füstölt sonka, 3 evők. olaj,
1 szelet gyömbérgyökér, 2 dl tej,
3 teásk. kukoricakeményítő, só

A garnélarákot egy órára beáztatjuk, közben a káposztát kettévágjuk majd félbevágjuk ezt is hosszában. A paprikát szintén félbevágjuk, a magokat eldobjuk.

Az olajat felforrósítjuk, majd beletesszük a gyömbért és a paprikát, közepes lángon 1 percig sütjük. Kivesszük, majd a helyükre tesszük a káposztákat és 3 perc alatt átsütjük minden oldalon. Ekkor felöntjük a levessel, sózzuk, beletesszük a garnélarákot. A tejben elkeverjük a keményítőt és körülbelül 3 perc alatt besűrítjük vele a levest.

Egy tálra elhelyezzük a káposztákat, leöntjük a sűrű mártással, végül megszórjuk a vágott sonkával.

 

Vöröshagymaleves

 

Hozzávalók:
4 hagyma,
3 evőkanál margarin,
2 evőkanál liszt,
1 l víz,
1 tyúkhúsleves kocka,
1 pohár fehérbor,
só, őrölt bors,
1 csipet őrölt gyömbér,
4 szelet kenyér,
2 tojás,
4 evőkanál portói,
4 evőkanál tejföl.

 

 


 

 

Elkészítés:

Aprítsuk fel a megtisztított hagymát. Kuktában süssük aranybarnára. Szórjuk meg liszttel, két percig keverjük, adjuk hozzá a fehérbort majd a vizet. Keverjük bele a húslevest, kevés sót, a gyömbért és a borsot. A fedő sípolásától számítva 10 percig főzzük. Pirítsuk meg a kenyeret. Verjük fel a tojássárgát, a portóit és a tejfölt, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tűzről levett leveshez. Öntsük tűzálló levesestálba, tegyük a tetejére a sajttal megszórt pirítóst és a tűzhely grillező állásán gratináljuk.

Elkészítés ideje: 45perc

Pasta e fagioli

 

Hozzávalók

  • 2-3 ek extra szűz olíva olaj
  • 30 dkg száraz fehérbab
  • 20 dkg tagliatelle tészta
  • 15 dkg szárított füstölt sonka
  • 15 dkg hagyma
  • 5 dkg parmezán sajt (reszelt)
  • 1 db répa
  • 1-2 csipet só
  • 1-2 csipet bors (őrölt)
  • 1 szál zeller

Elkészítés

Előző este áztassuk be a babot. A sonkát mossuk meg és pár percre dobjuk forró vízbe. Egy nagyobb cserépedénybe (ha nincs sima leveses edénybe) tegyük bele a lecsepegtetett babot, és az egész sonkát, egy hagymát, egy répát, egy szál zellert, majd tegyünk rá vizet majd sózzuk. Tegyük az edényt a tűzre és főzzük. Amikor a bab megpuhult, akkor egy szűrőkanál segítségével a felét szedjük ki és zúzzuk vagy turmixszoljuk össze. Tegyük vissza a pürét az edénybe, majd amikor újra forr, tegyük bele a tésztát. Amikor a tészta megfőtt, daraboljuk fel a sonkát. Langyosan tálaljuk, olíva olajjal meglocsolva, parmezán sajttal. Sonka helyet használhatunk füstölt oldalast is.

Lasagne al forno converdure

Hozzávalók

  • 40 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz")
  • 25 dkg ricotta (olasz túró)
  • 50 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
  • 30 dkg paradicsompüré
  • 10 dkg fontina sajt (v hasonló)
  • 5 dkg parmezán sajt (reszelt)
  • 2-3 ek extra szűz olíva olaj
  • ízlés szer dkg só
  • 5 dkg liszt
  • 200 ml húslé
  • 2-3 ek extra szűz olíva olaj
  • 2-3 csipet kakukkfű

Elkészítés

Tisztítsuk és mossuk meg a spenótleveleket, majd főzzük vagy pároljuk meg. Adjuk hozzá a paprikát ízesítsük sóval, borssal, majd keverjük a ricottához. A spenót főzővízével vagy húslével készítsünk egy besamellhez hasonló mártást a következő módon: 
Egy edényben az olajhoz adjuk hozzá a lisztet majd közepes lángon folyamatosan kis mennyiségekben adjuk hozzá a főzővizet vagy a húslét. Addig adagoljuk a vizet, amíg egy krémes állagú mártást nem kapunk. A végén adjunk hozzá pár csipet kakukkfüvet. 
A lasagne lapokat főzzük meg (ha főzés nélküli, akkor nem kell megfőzni). a lapokat helyezzük egy kiolajozott tepsibe, majd rétegezzük a hozzávalókat oly módon, hogy egy réteg ricottás-spenótos keverékre tegyünk paradicsompürét, majd egy kis mártást. Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A rétegek közé tegyünk reszelt parmezán és egy kis apróra vágott fontina vagy más tipusú puha sajtot. 
A sütőt 200 C°-ra melegítsük fel. Tegyük a lasagnét a sütőbe és kb. 30 percig süssük. Ha a sütés közben a lapok túlságosan kiszáradnának, akkor adjunk hozzá hígított paradicsompürét. 
Azonnal tálaljuk.

 

 

Csirkemell burgonyaköntös

 

Mint már láthattátok, nagyon szeretjük a bundás husikat és folyamatosan próbálok jobbnál jobb receptek után kutatni. Itt a következő változat, amihez készítettem egy csodálatos köretet, de arról majd később egy másik posztban számolnék be, hiszen főételként fogyasztható.

2 főre
1 csirkemell – só – 2 nagyobb burgonya – 2 tojás – 2 kisebb sárgarépa – petrezselyem – 1 gerezd fokhagyma – bors – metélőhagyma

A csirkemellett kisebb ujjnyi szeletekre szeljük és, ha nagyon vastag lenne vastagságában is vágjuk ketté. Sózzuk, majd forgassuk meg lisztbe.
A burgonyát kis lukún a sárgarépát nagy lukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a két tojást, fűszereket, sót és annyi lisztet, hogy egy lágyabb galuskatésztát kapjunk. Ha szükséges mehet bele víz is.
A csirke szeleteket belemártjuk és jól beleforgatjuk a masszába, majd bő forró olajban kisütjük.

 

Szárnyasaprólék-leves

Hozzávalók:

  • (4 személyre):
  • 75-80 dkg szárnyasaprólék
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg gomba
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 2 tojássárgája
  • a vajas galuska levesbetéthez:
  • 4 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A megtisztított és megmosott aprólékot összevágjuk. A zöldséget, gombát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és a zöldborsóval másfél liter, törött borssal ízesített sós vízben az aprólékkal együtt puhára főzzük. Vékony vajas mártást készítünk, hozzátesszük a megtisztított, finomra vágott petrezselyemzöldjét, kissé feleresztjük az aprólék levével, beletesszük a levesbe, és újra felforraljuk. Közben elkészítjük a vajas galuskát. A vajat jól összekeverjük a tojássárgájával, megsózzuk, és hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a masszába. A forró levesbe mártott kávéskanállal annak megfelelő nagyságú galuskákat formálunk, beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe, és megfőzzük. Levesestálban elhabarjuk a két tojássárgáját, ráöntjük a levest, és forró tálaljuk.

 

Hírek

Szavazás

Milyen jó az oldal?
Kiváló
Pocsék
Elmegy
Asztali nézet