
A rizst beáztatom reggel, majd délben félig megfőzöm. A paprikák sapkáját levágom, a csumát eltávolítom. A krumplikat megkapirgálom, kockára vágom. A paradicsomot rövid időre forró vízbe dobom, lehúzom a héját. A hagymákat, paradicsomot, zöldeket aprítom.
Egy lábasban kevés olívaolajon a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, együtt dinsztelem. Átteszem egy keverőtálba, beleütöm a tojást, az aprított paprikasapkákat, a petrezselyem és zellerlevelet, a főtt rizst, fűszerezem, összekeverem. Megtöltöm a paprikákat.
A krumplit sós vízben előfőzöm.
A szószhoz egy lábasban megdinsztelem a hagymákat, rádobom a darabolt zellerleveleket, bazsalikomot, aprított paradicsomot, chilipaprikát, ráöntöm a krumpli főzőlevét, fűszerezem.
A paprikákat beteszem a lábasba, s lassú tűzön főzöm. Amikor kész, kiveszem a paprikákat. A szószt botmixerrel pépesítem. A lábasba visszateszem a paprikákat, a krumplikat, ráöntöm a szószt, vörösbort, szórok rá kevés lisztet, összekeverem és összeforralom.
Tálaláskor a tányérra helyezek két paprikát, néhány krumplit, öntök hozzá paradicsomszószt, a paprikára teszek egy kanál tejfölt.
A csirkecombokról lehúzom a bőrt és megfőzöm őket paprikáscsirkének. Kicsit tovább főzöm, hogy könnyen leváljon a hús a csontról és kicsit bővebb lével. Ha khűlt, ledarálom húsdarálón, a levét külön tálba rakom.
Sütök kb. 20 db sós palacsintát, és a ledarált hússal megtöltöm őket. A külön rakott lébe belekeverek ízlés szerint tejfölt és 1 teáskanál lisztet. Az egészet felforralom.
A palacsintákat tálra helyezem, sütőben vagy mikróban átmelegítem, és tálaláskor a tejfölös lével megöntözöm (elötte nem lehet, mert beszívja a palacsintatészta a levet).
Vöröshagymaleves
Hozzávalók:
4 hagyma,
3 evőkanál margarin,
2 evőkanál liszt,
1 l víz,
1 tyúkhúsleves kocka,
1 pohár fehérbor,
só, őrölt bors,
1 csipet őrölt gyömbér,
4 szelet kenyér,
2 tojás,
4 evőkanál portói,
4 evőkanál tejföl.
Elkészítés:
Aprítsuk fel a megtisztított hagymát. Kuktában süssük aranybarnára. Szórjuk meg liszttel, két percig keverjük, adjuk hozzá a fehérbort majd a vizet. Keverjük bele a húslevest, kevés sót, a gyömbért és a borsot. A fedő sípolásától számítva 10 percig főzzük. Pirítsuk meg a kenyeret. Verjük fel a tojássárgát, a portóit és a tejfölt, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tűzről levett leveshez. Öntsük tűzálló levesestálba, tegyük a tetejére a sajttal megszórt pirítóst és a tűzhely grillező állásán gratináljuk.
Elkészítés ideje: 45perc
Csirkemell burgonyaköntös
Mint már láthattátok, nagyon szeretjük a bundás husikat és folyamatosan próbálok jobbnál jobb receptek után kutatni. Itt a következő változat, amihez készítettem egy csodálatos köretet, de arról majd később egy másik posztban számolnék be, hiszen főételként fogyasztható.
2 főre
1 csirkemell – só – 2 nagyobb burgonya – 2 tojás – 2 kisebb sárgarépa – petrezselyem – 1 gerezd fokhagyma – bors – metélőhagyma
A csirkemellett kisebb ujjnyi szeletekre szeljük és, ha nagyon vastag lenne vastagságában is vágjuk ketté. Sózzuk, majd forgassuk meg lisztbe.
A burgonyát kis lukún a sárgarépát nagy lukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a két tojást, fűszereket, sót és annyi lisztet, hogy egy lágyabb galuskatésztát kapjunk. Ha szükséges mehet bele víz is.
A csirke szeleteket belemártjuk és jól beleforgatjuk a masszába, majd bő forró olajban kisütjük.
Szárnyasaprólék-leves
A megtisztított és megmosott aprólékot összevágjuk. A zöldséget, gombát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és a zöldborsóval másfél liter, törött borssal ízesített sós vízben az aprólékkal együtt puhára főzzük. Vékony vajas mártást készítünk, hozzátesszük a megtisztított, finomra vágott petrezselyemzöldjét, kissé feleresztjük az aprólék levével, beletesszük a levesbe, és újra felforraljuk. Közben elkészítjük a vajas galuskát. A vajat jól összekeverjük a tojássárgájával, megsózzuk, és hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a masszába. A forró levesbe mártott kávéskanállal annak megfelelő nagyságú galuskákat formálunk, beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe, és megfőzzük. Levesestálban elhabarjuk a két tojássárgáját, ráöntjük a levest, és forró tálaljuk.
Hírek
www.kutyabarat.freewb.hu
www.mindenmindenhol.hu
www.gyerteklem.freewb.hu weboldalakra.
Szavazás